BTW webshops en platforms

10-11-2020
BTW webshops en platforms

Per 1 juli 2021 zijn een aantal wijzigingen aangekondigd op het gebeid van de BTW wetgeving. Er wordt in Europees verband op aangedrongen om deze wijzigingen verder uit te stellen tot 1 januari 2022, maar toch is het goed om nu alvast stil te staan bij de aangekondigde maatregelen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. 1. het vervallen van de vrijstelling van BTW bij invoer van pakketjes met een waarde van maximaal € 22;
  2. 2. het vervallen van de drempels bij afstandsverkopen; en
  3. 3. de verschuldigdheid van BTW door platforms voor verkopen via het platform.

Hieronder lees je per punt een toelichting.

1. Vrijstelling bij invoer
Op dit moment is de invoer van pakketjes van buiten de EU met een waarde van € 22 of minder vrijgesteld van BTW. We kennen waarschijnlijk allemaal wel de bestellingen bij bijvoorbeeld AliExpress waarbij je geen BTW betaalt. Om concurrentieverstoring tegen te gaan vervalt deze vrijstelling na de invoering van de wijziging.

Er zijn de laatste tijd veel websites ontstaan die gebruik maken van de vrijstelling en door middel van zogenaamd dropshipping producten aanbieden aan consumenten. Op het moment dat iemand iets bestelt, bestellen zij het bij een leverancier in bijvoorbeeld China. Het product wordt vervolgens op naam van de consument rechtstreeks naar de consument verzonden. Na invoering van de wijziging moet de consument dan BTW betalen bij invoer. Verkoop je op deze manier je producten? Dan doe je er goed aan nu al na te gaan hoe je hier mee om wilt gaan na de invoering. Er komt ook een mogelijkheid de afdracht van de BTW uit handen te nemen van de consument, maar uiteindelijk wordt het product voor de consument duurder.

 

2. Drempels bij afstandsverkopen
Nederlandse webshops die producten aan consumenten verkopen dragen in Nederland BTW af over hun verkopen. Als zij buitenlandse klanten hebben, dan gelden er op dit moment drempelbedragen per land. Alleen als de verkopen aan klanten in een land boven die drempel komen, dan moet de webshop in dat betreffende land BTW afdragen.

Om voor de BTW heffing meer aan te sluiten bij het land waar het verbruik plaatsvindt, vervallen deze drempels na invoering van de wijziging. Dat betekent dat de webshop vanaf de eerste euro omzet BTW moet afdragen in het land waar de klant woont. De afdracht kunnen zij dan wel doen via de Nederlandse Belastingdienst, zodat zij geen registratie in het buitenland nodig hebben.

Deze wijziging betekent dat webshops nog veel meer dan voorheen in beeld moeten hebben waar hun klanten wonen. Je doet er daarom goed aan om nu al te kijken of dit al in de administratie is ingericht of dat daar nog acties voor nodig zijn.

 

3. Platforms voor verkopen
Er ontstaan steeds meer platforms die ondernemers de mogelijkheid bieden om hun producten te verkopen via dat platform (denk bijvoorbeeld aan Bol.com). Op dit moment is de ondernemer verantwoordelijk voor de afdracht van BTW over de verkopen. Binnen de nieuwe wetgeving wordt het platform daar onder voorwaarden verantwoordelijk voor. De nieuwe wetgeving is erg complex en afhankelijk van de exacte inrichting van het platform, maar als je een platform hebt dat goederenverkopen exploiteert, dan doe je er goed aan nu al te onderzoeken of je na de invoering te maken krijgt met een grotere BTW verplichting en aansprakelijkheid.
Verkoop jij als ondernemer via platforms en heb je daarom nu de BTW verplichting? Let dan goed op of de platforms waarmee je werkt hun werkwijze aanpassen op de nieuwe wetgeving.

 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Contact gegevens

(0031) 6 526 05 303
info@colmur.nl

Adres

Torenallee 45 (postvak 58)
5617 BA Eindhoven

Inzicht begint met overzicht

Meer weten over de diensten of organisatie van Colmur?

Contact