BTW uit niet-EU-landen

29-09-2020
BTW uit niet-EU-landen

Wanneer je goederen afneemt uit landen buiten de EU, betaal je hierover BTW bij ontvangst van deze goederen. Als ondernemer kun je deze BTW bij de eerstvolgende BTW aangifte weer terugvragen. Het betekent echter wel dat je bij bijvoorbeeld een kwartaalaangifte je geld soms pas drie maanden later kunt terugvragen.

Op dit moment bevinden we ons in een overgangsperiode voor wat betreft de Brexit. Na 31 december 2020 eindigt deze periode, wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk niet langer tot de EU behoort. Een goed moment om even stil te staan bij de gevolgen voor wat betreft de BTW als je regelmatig zaken doet met niet-EU landen.

 

Wanneer je regelmatig goederen afneemt uit landen buiten de EU (waaronder per 1-1-2021 dus ook het Verenigd Koninkrijk), betaal je bij de douane de BTW (dit wordt geïnd door bijvoorbeeld FedEx of DHL). Deze BTW vorder je bij de eerstvolgende BTW aangifte weer terug. Netjes geregeld, maar hier kunnen dus zomaar een paar maanden tussen zitten. En dat kan invloed hebben op je liquiditeit.

Nu bestaat er een mogelijkheid om de BTW over deze goederen niet bij ontvangst, maar bij je BTW aangifte op te geven. Voordeel is dat je de BTW niet hoeft voor te schieten, om deze achteraf terug te vragen. Hiervoor heb je echter wel een speciale vergunning nodig; de zogenaamde Vergunning artikel 23. Wanneer je deze vergunning hebt, hoef je niet langer bij ontvangst van de goederen de BTW voor te schieten, maar geef je de waarde van de goederen op in je eerstvolgende BTW aangifte. Dit geldt dan niet alleen voor goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar ook als je goederen aankoopt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China.

 

De Vergunning artikel 23 kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Gelet op de Brexit verwacht de Belastingdienst hier veel aanvragen voor, dus hun advies is om dit vóór 15 oktober te doen, dan heb je de vergunning voor 31 december binnen en hoef je geen BTW te betalen bij het afnemen van goederen uit het Verenigd Koninkrijk.

 

Voor Noord-Ierland is afgesproken dat zij onderdeel blijven van het douanegebied in de EU. Dit betekent dat er geen douaneformaliteiten en procedures gelden voor het vervoer van goederen tussen de EU en Noord-Ierland. Alleen als dit vervoer via Engeland, Schotland of Wales gaat, moet dit onder de regeling douanevervoer gebeuren. Dat houdt in dat voor wat betreft de BTW goederen die je uit Noord-Ierland ontvangt nog aangeeft als intracommunautaire levering.

 

Nog vragen? Neem gerust contact op!

 

Contact gegevens

(0031) 6 526 05 303
info@colmur.nl

Adres

Torenallee 45 (postvak 58)
5617 BA Eindhoven

Inzicht begint met overzicht

Meer weten over de diensten of organisatie van Colmur?

Contact